Waarom De Franschman, De Franschman heet


De weg achter de duinen van Noord Holland, van Velsen naar het noorden, loopt er al sinds de Romeinse tijd. Via Egmond, waar vanaf de 8e eeuw een abdij staat, gaat die weg door naar Camperduin. Op dit stuk wordt de duinenrij plotseling veel breder. Op het breedste punt ligt Bergen, een oude heerlijkheid. Vlak ten zuiden van Bergen, in de oksel waar plotseling de duinenrij veel breder wordt, loopt een pad naar het strand. Op deze driesprong staat sinds mensenheugenis een boerderij.

In de Napoleontische tijd, rond 1800, heeft er een grote veldslag plaatsgehad in het gebied rond Bergen. De Fransen vochten toen tegen de gecombineerde krachten van Engelsen, Russen en de lokale bevolking. Tijdens deze veldslag is een gewonde Franse soldaat gedeserteerd en is ondergedoken in de kelders van de oude boerderij.

Hier is hij verzorgd en heeft een tijd verbleven,tot hij op een dag plotseling verdwenen was. Geen mens weet wat er van hem geworden is. Maar jaren later, toen het verhaal van het onderduiken inmiddels algemeen bekend was geworden, bleef het hardnekkige gerucht dat zijn geest nog steeds rond die boerderij waart. Sinds die tijd heet niet alleen die ene boerderij, maar eigenlijk het hele gebiedje eromheen, De Franschman.